Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Schematherapie

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. Hier vindt u meer algemene informatie over CGT. Een samenvatting:
    • Gedragstherapie richt zich op het veranderen van uw gedrag. Mensen bij wie het leven beheerst wordt door (bijv.) lichamelijke klachten gaan zich daarnaar gedragen. Ze gaan bijvoorbeeld situaties uit de weg omdat ze er bang voor zijn of omdat de klachten daardoor erger worden. Op de korte termijn helpt dit en leidt dit tot vermindering van de klachten. Op de lange termijn kan het voor verergering van de klachten zorgen.”
    • Cognitieve therapie gaat over uw manier van denken. Uw gedachten worden tijdens de behandeling in kaart gebracht, besproken en u leert – waar nodig – deze te wijzigen {…zijn deze gedachten wel waar? En zijn deze behulpzaam…?}. Door te experimenteren met uw gedrag leert u uw gedachten {…of negatieve verwachtingen…} te toetsen. Al doende komt u tot gedachten die u helpen beter met uw lichamelijke klachten om te gaan.”
  • Lees hier meer over CGT bij aanhoudende lichamelijke klachten.
  • Schematherapie maakt o.a. gebruik van CGT technieken, maar gaat wat verder (dieper). Schematherapie richt zich in feite op het veranderen van de coping-stijl, waar deze niet (meer) handig uitwerkt. Dat kan zeker het geval zijn sinds de gevolgen van NAH een rol spelen. Bijvoorbeeld de neiging om altijd maar door te gaan (uw grenzen te overschrijden): om alles zelf te doen i.p.v. om hulp te vragen. Zo kunt u leren om oude valkuilen te herkennen en te omzeilen. Zie ook het hiervoor beschreven behandeldoel nr. 3. Lees hier meer over wat schematherapie precies is. Een korte samenvatting:
    • “Schematherapie helpt je de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. … Je leert voelen wat je behoefte is {nu, na NAH}. En je leert op een gezonde manier daarvoor op te komen {rekening houdend met de gevolgen van NAH…}. Hierdoor veranderen niet alleen je gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens.”
      • Zie ook deze animatie, waarin kort en bondig wordt uitgelegd wat Schematherapie is: hoe diverse gemoedstoestanden (van oudsher) van invloed kunnen zijn op je welbevinden. En hoe we er in de therapie aan kunnen werken, waardoor je deze aloude patronen kunt leren doorbreken.

Ook is dit artikel uit Psychologie Magazine, december 2012, wellicht interessant om als achtergrond over Schematherapie te lezen. Hierin wordt ook verwezen naar het zelfhulpboek ‘Patronen doorbreken: Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen’ van Hannie van Genderen e.a. (tip!).

N.B.: ik heb meerdere postdoctorale cursussen en opleidingen in CGT en Schematherapie gevolgd: i.h.k.v. mijn opleiding tot GZ-psycholoog (2005-2008) en tot Klinisch Neuropsycholoog (2012-2015), én daarna. …Ik ben (bewust) echter niet zo ver doorgegaan met deze benaderingen, dat ik mij geregistreerd heb tot VGCT-lid of tot Junior of Senior Schematherapeut. …Als u dit zoekt, zoek dan bijv. hier naar een andere therapeut, die dit pad wel heeft gekozen.

Lees verder: Oplossingsgerichte therapie